BIG CREEK SLIM & RODRIGO MONTOVANI – STONE IN MY HEART

Artiest info
Website
facebook
label: Straight Shooter Records

 


"Het gaat niet zo zeer om Amerikaanse of zwarte muziek, maar om de blues. Ik speel ze “oud”, zwart, Amerikaans. Wat me zo heeft geïnspireerd in oude blues en volksmuziek, is het sterke geluid. “Less is more” als je het met attitude speelt. Het geluid van de Delta Blues brengt me naar een meer primitieve gemoedstoestand. In de oude Amerikaanse blues hoor je een zuiverheid die je tegenwoordig niet terugvindt in muziek, niet in hedendaagse blues en helemaal niet in populaire muziek…" (aldus Big Creek)

Muzikant Marc Rune aka Big Creek Slim -de artiestennaam die hij ontleende aan de tijd dat hij opgroeide aan de Storå rivier- werd geboren en groeide op in Ikast, een klein stadje in de Deense regio Midden-Jutland. Gedurende zijn jeugd had hij al vroeg een sterke affiniteit met klassieke blues, gezongen door zwarte blues pioniers in Amerika. Het was geen toeval, maar had te maken met hoe hij is, dat diezelfde passie hem in 2008 voor inspiratie en optredens naar ginds voer. Daar raakte hij verliefd op de fijnmazige pre-WWII country en MS Delta blues. Ondertussen woont hij met zijn gezin in een cottage aan de kust in Florianopolis in Brazilië, vanwaar hij nog altijd zijn geliefde blues maakt.

Samen met zijn Braziliaanse partner, de contrabassist Rodrigo Mantovani, brengt hij zowel de klassiekers uit het genre als zijn eigen composities met een oerkracht die de meeste mensen de adem beneemt. In 2019 won het duo de Danish Music Awards met hun éérste gezamenlijk opgenomen album, ‘First Born’ (2018). Rodrigo heeft momenteel een adres in Chicago waar hij de bassist is van de Nick Moss Band, een van de toonaangevende Chicago bluesbands ter wereld en die al vaker in Europa toerde en meerdere keren het Notodden Blues Festival bezocht heeft.

“Op twee verschillende manieren is ‘Stone In My Heart’ een tijdcapsule…”

Creek en Rodrigo brachten dit jaar in april hun tweede album ‘Stone In My Heart’ uit, als deel van een Scandinavische zomertoer. Ik noemde het album al een “tijdscapsule”, enerzijds door Slim zelf die ons met zijn muziek meeneemt naar de akoestische country blues uit de jaren dertig en veertig, uit het Amerikaanse zuiden en anderzijds door Montovani, die over tijd en intensiteit heerst. Door hem wordt Slim bevrijd van de ritme beperkingen van een solo optreden.

Slim schreef opnieuw alle twaalf nummers van het album die “live” en op tape opgenomen werden in oktober 2019 in Karup. Inhoudelijk is hij als songwriter dit keer wat minder de peinzende of verontwaardigde songwriter, maar is hij er nu terug met méér klassieke blues thema's als verraad en (vleselijk) verlangen, bij voorkeur geserveerd met humor en redelijk begrijpbare metaforen als bv. op “Honey Badger”: "Ik wil mijn poot in je bijenkorf / ik ben een honingdas voor jou / ik stop niet / totdat ik een voorproefje heb…". Het album sluit af met het Blind Willie Johnson-achtige, gospel/blues-achtige “Stone In My Heart”, maar al vanaf de opener “Don't You Whip Me With That Thing” en verder, is het wat Big Creek Slim zelf omschreef als "dirty" delta blues. Drummer Mikko Peltola is op ongeveer een kwart van het album te horen. De “rest” (waaronder o.a. “Just Can't Be Free”, “I Found a New Way of Lovin'”, “Chucky Chucky”, “I Should Have Listened”, “Mixed Up All the Time” en “Just One More Dirty Job”) blijft over voor Big Creek Slim's donkere stem en uitstekende, aanhoudende agressieve gitaarspel én Rodrigo Mantovani's bas, die de arrangementen optilt en de nummers een levendige en frisse ondertoon geeft. Op één enkel nummer, “I Get Rowdy” krijgen we Big Creek Slim te horen op barrelhouse piano, die wordt getokkeld met dezelfde onstuimige esthetiek, als die waar hij voor staat als hij gitaar speelt.

“Also with his Brazilian buddy double bassist Rodrigo Montovani, Big Creek Slim does excellent, but especially "dirty" Delta blues on 'Stone in My Heart'…” (ESC – Rootstime, BE)

Eric Schuurmans

 

‘STONE IN MY HEART’: Tracklist: 01. Don't You Whip Me with That Thing – 02. Hoochie Mama - 03. Just Can't Be Free - 04. Honey Badger - 05. I Found a New Way of Lovin' - 06. I Should Have Listened - 07. Chucky Chucky - 08. Milk Man Blues - 09. Mixed Up All the Time - 10. I Get Rowdy - 11. Just One More Dirty Job - 12. Stone In My Heart | Music/Lyrics by: Mark Rune | Produced by: Big Creek Slim & Rodrigo Montovani | Credits: Big Creek Slim: vocs, guitar, piano (10) / Rodrigo Montovani: standup bass & Mikko Peltola: drums

Discography BIG CREEK SLIM: Stone In My Heart, w/Rodrigo Montovani [2022| | Twenty-Twenty Blues [2021] | Migration Blues [2021] | Ramblin’ Big Creek, w/the Cockroaches – feat. Diunna Greenleaf [2019] | First Born, w/Rodrigo Mantovani [2018] | Just Don’t Understand – Live Vol. 1 [2017] | Bad Luck Child (Greasy Chicken Sessions Vol. 2) [2017] | Good Mill Blues (Greasy Chicken Sessions Vol. 1) [2017] | Keep My Belly Full [2016] | Hope for My Soul [2015] | 99 1/2 [2012] | Tumble Weeds [2007] |